Bij de indeling van de vetzuren horen de omega 3 vetzuren bij de meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
EPA en DHA zijn essentiële vetzuren die we niet zelf kunnen aanmaken.
In de natuur vind je omega 3 vetzuren voornamelijk terug in vette vis: zalm, makreel, haring, ansjovis, sprotjes en sardines maar ook in de voeding van die vissen namelijk algen (uit de zee).
De omzetting van het plantaardig ALA uit bijvoorbeeld lijnzaad, pompoen en walnoot naar EPA en DHA verloopt niet zo vlot als vaak gedacht wordt. Je zou dus kunnen stellen dat we vis echt nodig hebben.
Webinar omega 3 vetzuren
Bekijk je liever een video met deze informatie?
Je kan een gratis webinar bekijken via deze link of door op de videoafbeelding hier rechts te klikken.
De video (37:17) is ondertiteld zodat je de video ook zonder geluid kan volgen.
Omega 3 zijn dus essentiële vetzuren: we hebben ze nodig, ons lichaam kan ze niet zelf aanmaken.
Naast omega 3 hebben we ook omega 6 vetzuren. Ook deze zijn essentiële vetzuren.
We horen dus zowel van omega 3 als van omega 6 te eten om ze in het lichaam te krijgen.
Omega 3 vetzuren hebben een ontstekingsremmende werking, terwijl omega 6 vetzuren een ontstekingsbevorderende werking hebben.
Naar verhouding krijgen we vaak te veel omega 6 en te weinig omega 3 binnen, wat kan leiden tot een verstoorde vetzuurbalans.
Zo neemt de ontstekingsgraad toe met allerlei vage klachten als gevolg (vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, pijn in gewrichten). Het risico op chronische laaggradige ontsteking gaat omhoog wat aan de basis ligt van welvaartziektes zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en depressie.
We horen dus élke dag voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen aan de hand van voeding of een volwaardig visolie supplement.
Hier is het uiterst belangrijk dat het om een zuiver supplement gaat, voldoende hoog gedoseerd en in een goede opnamevorm.
Bevat jouw voeding niet te veel verzadigde vetten en transvetzuren?
Wat met de balans met het omega 6?
De omega 3-test compleet vertelt in detail welke vetten jouw rode bloedcellen bevatten.
De omega-3 Index COMPLEET test meet de vetzuursamenstelling van je celmembranen. Het is een relatief eenvoudige en snelle bloedanalyse: Eén druppeltje bloed volstaat om 26 verschillende soorten parameters van de vetzuren te meten.
Zo weet je precies hoeveel omega 3 - 6 - 7 en omega 9-vetzuren, verzadigde vetten en transvetten je inneemt. Het allerbelangrijkste is de omega 3-index: voor een gezond hart moet het bloed minstens 8% omega 3 bevatten.
Na de test krijg je jouw resultaten in een uitgebreid rapport waar naast jouw resultaten ook aanbevelingen in worden opgenomen naar voeding.
Wil je jouw resultaten met mij bespreken voor aanvullend advies? Boek hier je bespreking in zodra je jouw rapport ontvangt. We bespreken de resultaten in een 1-op-1 videogesprek waarbij ik aanvullende adviezen geef. Zo blijf je niet met vragen zitten en kan je volop inzetten op een goede blijvende omega 3 status!
De zelftest doen is vrij eenvoudig. Je bestelt de testkit bij Nutrogenics via de aankoopknop hier op de website en ontvangt deze per post.
In de testkit zit een uitgebreide gebruiksaanwijzing alsook alle benodigdheden voor jou om de test af te nemen.
Je legt alles klaar voor je test, ontsmet je vinger en prikt vervolgens in je vinger, je vangt het bloed op op een speciaal kaartje. Dat stuur je in de voorziene voorgefrankeerde omslag op naar het laboratorium.
Een twee-tal weken later krijg je van het laboratorium Omegametrix jouw resultaten in een uitgebreid verslag.
Wil je graag mijn advies bij jouw resultaten? Boek hier een 1-op-1 video gesprek in.
Heb je nog vragen bij de celgezondheidstest?
Stel ze mij via Elies@Hoyou.be of plan een telefoongesprek in via deze link.
Omegametrix, opgericht in 2007 door prof. dr. Clemens von Schacky (preventieve cardiologie Maximilaan Universtiteit Munchen), is een internationaal referentie laboratorium voor de bepaling van de Omega 3-index.
Test methode gebruikt in meer dan 200 onderzoeksstudies.
Gevalideerde en gestandaardiseerde testmethoden
Erkende experts in vetzuuronderzoek
Eenvoudig te begrijpen rapporten op basis van gerenommeerde wetenschappelijke studies.